Wednesday, December 29, 2010

menulis

adakah korang rase,
menulis sesuatu itu dapat menghilangkan stress?
ataupun
ia akan menambahkan lg stress..
tentang ape yg kite runsingkan..

let's think..

Monday, November 29, 2010

team R&D bergabung..meletup! ah...

semalam team R&D, (termasuk cik sweaterputih la) construct circuit atas board.. pas siap semua, try on 220V AC, pap! red LED on.. yes! berjaya....

pastu bos suruh amik oscilloscope, utk measure voltage...ahh...sgt oldskul bende alah tu. tgk habuk pn tau..ngeh3..

measure2, x cukup voltage la, ape la..pastu die soh ubah2 component..tukar la..



5 minit kemudian...

cik sweaterputih soh team member sorg tu check whether component touching each other or not..budak tu cek la, tp camtu2 je..pastu bos soh on power.....cik sweaterputih on la..



sekali.......kebabommm!!!

semua terkebelakang...n cik sweaterputih yg tukang switch on power tu terSH*T jap, lalu cepat2 off blk power..member tu pon dah mengucap2 xtau bahase ape sbb die chinese..hah! fuse terbakar..naseb baek..


2nd trial :

tukar fuse...setel~

on skali lg..kali ni zhuen yg on kan..ciksweaterputih juz dok tepi bos je..takut dah..
tap! on AC supply....

pommmmmm!!!

cik sweaterputih terlangkah 1 kebelakang..terkejut dowh...
tp bos ciksweaterputih yg kecik n kurus tu terlompat dgn kedua2 belah kaki terangkat...
cube korang imagine...hahaha..ciksweaterputih gelak gle2 dlm hati..x sampai ati nk gelak kuat2...comey gle die terlompat.
pastu kteorg sume dok ngucap2 la..terkejut..tp bos, seperti biase, rilek je...cik sweaterputih rase die darah jenis B la..x kisah ape jadi.hehe..
die kate, nevermind, we have 3 more chips n fuse kite ade 1 kotak..dont worry.. [dalam hati cik sweaterputih : waste la]

dan kiteorg teruskan experiment dgn asik tuka fuse je..rase nye dah 10 fuse burnt. n lastly, bos kate, "ok, kte biarkan LED on sampai esok.."

cik sweaterputih : zhuen : wahh...nnt esok company kte dah hangus...
bos : dont worry la..........

~end~

Thursday, November 18, 2010

tuka keje?

cik sweaterputih tgh kesengalan.
memikirkan hal dunia.
adakah berbaloi kalau belajar deg. in engineering slame 4 tahun, tp xnk keje as engineer?

skrg cik sweaterputih ngah keje..tp stress sangat2..rase nk resign n blk ipoh, jadi cikgu tuisyen math..<-- cik sweaterputih sgt slesa n ske ngn subject ni.

berbaloi x korang rase?

Tuesday, November 16, 2010

Wanita mulia di sisi Allah s.w.t

Diceritakan dari Asy Syaikh Al Imam Abu Nashir As SamarQand; 
Adalah Hasan al-Basri semasa mudanya,tampak segak mengenakan pakaian yang serba indah dan sering berjalan mengelilingi kota Basra.Tiba-tiba dia terlihat wanita cantik jelita,maka Hasan al-Basri mengikuti di belakangnya. 

Si wanita itu menoleh ke belakang seraya berkata: "Apakah engkau tidak malu ???

"Malu kepada siapa?", kata Hassan al-Basri" 

Malu kepada zat (Allah) yang Maha Mengetahui,matayang khianat dan apa-apa yang terletak di dalam kalbu hamba-hambaNya", jawab wanita itu. 

Oleh kerana timbul rasa cinta, tidak sabar dan tidak terkuasai nafsunya, Hasan al-Basri terus menerus mengikuti wanita ini. 

Bertanya wanita itu lagi : "Mengapa engkau selalu terus mengikuti ku?" 

Kata Hasan al-Basri itu : "Sesungguhnya aku terpesona dengan pandangan matamu" 

Jawab wanita itu : "Kembalilah,nanti saya akan kirimkan padamu,apa-apa yang engkau inginkan " 

Hasan al-Basri mengira, bahawa wanita itu telah merasa bahawa cintanya disambut, maka dia pun kembali. Maka datanglah seorang pelayan wanita mengadap Hasan al-Basri dengan membawa sebuah bekas yang tertutup dengan sapu tangannya. Hasan al-Basri membuka penutup,terpandang akan sepasang mata wanita tadi. 

Kata pelayan itu : 
"Sesungguhnya saya tidak inginkan mata yang menyebabkan timbulnya fitnah (terpesona) seseorang

Gementarlah hati Hasan al-Basri, berdirilah buluromanya serta dipegangi dagunya seraya berkata, "Sungguh celaka engkau, sudah berjanggut tidak lebih malu daripada wanita itu". Dia pun menyesal dan bertaubat dari saat itu,berterus-terusan menangis semalaman. Pagi-pagi harinya,dia datang ke rumah wanita itu,untuk meminta maaf dan menghalalkan kesalahannya tetapi pemilik mata tersebut telah meninggal dunia. Hasan al-Basri menangis sehingga 3 hari lamanya. 

Pada malam ketiga bermimpilah Hasan al-Basri melihat wanita itu sedang duduk di dalam syurga. 

Dan Hasan al-Basri berkata kepadanya dalam mimpi. 
"Halalkanlah olehmu segala kesalahan saya.” 

Kata wanita itu ; "Sesungguhnya semua telah saya halalkan kerana saya telah memperoleh kebaikan yang banyak dari Allah,oleh sebab engkau" 

Kata Hasan al-Basri lagi ; "Berilah aku nasihatmu" 

Kata Wanita tersebut; "Kalau engkau bersendirian,berzikirlah {ingatlah} kepada Allah Ta'ala dan setiap pagi dan petang beristighfarlah kepada Allah serta bertaubatlah kepadaNya." 

Maka Hasan al-Basri pun menerima nasihatnya serta melaksanakannya sehingga dia menjadi orang terkenal di kalangan masyarakat kerana kezuhudannya serta ketaatannya kepada Allah Taala. Dan dia pun memperolehi darjat tinggi lagi mulia di sisi Allah, serta menjadi seorang wali Allah.


NOTE : 
jom jadi wanita mulia..

Tuesday, November 9, 2010

position : Engineer

salam~
ade sape2 yg kerja kt company electronic?
leh tlg pas kan resume sy pd HR korang ?

kelulusan : Bachelor of Communication Engineering

kalau ada, leave comment kt bwh eh..
Thank you..

Bile kau sibuk dgn dunia

Saat ini, bile aku sudah penat melayan kerenah dunia, terlintas di fikiran dgn satu persoalan,  
ape yg aku mahu sebenarnya???

Kemudian datang pula persoalan lain....
Apa yg aku inginkan dlm hidup ni? apa matlamat hidup aku?

dan jawapannya, 
aku sendiri tak pasti. 
Apa yg aku nak, aku buat. Apa yang aku taknak, aku cuba lari daripadanya. 
Akhirnya, aku bingung sendiri. Serabut dengan pelbagai masalah yang salahnye terletak pada diri aku, hakikatnya, jika difikir dgn otak yg rasional. Kerana aku sendiri tak reti nak handle hidup ni.

Cuma diri kite sendiri tahu apa yang kita mahu.. Apa target kita. Kita hanya perlu sedikit masa.

Aku perlukan ketenangan sekejap. Supaya aku dapat berfikir dengan waras. 
Tolong beri aku masa........
NOPE! Tuhan dah beri aku masa selama 23 tahun, yg sepatutnya cukup untuk mendewasakan aku. 

Akhirnya aku mengerti.....
Aku perlu  menghadapNya, berserah padaNya.. 
mengadu padaNya.. 
mengharapkan pertolonganNya.. 
kerna, hanya Dia yang tahu apa yg terbaik utk kite semua..Ya Allah.....ampuni dosa-dosaku..


Monday, November 8, 2010

putus cinte ke?

Salam 1 malaysia~

Apa khabar semua pembaca? 
utk bloggers : rajin korang blogwalking eh..

Tadi g jumpe member..laki..die cite pengalaman putus cinta..wah! mmg parah kan.. (cite kisah sedih smbil ngap A&W...sesuai x? sgt x sesuai, oke! hehe) Kalau pmpuan, klo parah2 pon, akan cari tmpt ngadu..kalau laki, mostly pendam..lyn prasaan dan lebih dasyat kot impak nye..tambah2 kalau 1st love..awek die dok jauh..becinte 6 taun..kecundang di taun akhir..bg aku, pmpuan susah kalau berjauhan..die nk pasangan die dekat ngn die.. (ups...jiwang2 lak..hehe.) mungkin itu sebabnye pmpuan tu nk putus..tu pandangan aku je..sbg wakil pempuan la. : p

Aku rase, laki ni x kesah sgt jauh ke dekat..sbb diorg x suke berkepit je..laki lebih ske lepak ngn geng2 diorg..sedangkan perempuan memerlukan perhatian dari diorang..tol x? tp ade gak laki yg ske cmtu..tp jarang la..jarang2..kadang2..tp..kalau dah cinte, kalau masing2 setia pd janji, insyaallah hubungan tu akan kekal sehingga akhir hayat..kalau yg x jadi tu, mungkin ade masalah laen..pape pon, kite sentiase doa yg terbaek..takde sape maw putus..takde sape maw sedih2..kan? huu....

n...takde sape suke nak sakitkan hati org yg die cinte..syg... :(

tapi...member aku kate die geram ngn pmpuan tu..(ex die la). Die rase pempuan tu saje wat tu utk sakit kn ati die..
kpd member aku (yang semestinye akan bce entri ni) : 
"sile buang prasaan itu ye..setahun dua nnt, hg akan lupe die gak..n insyaallah hg akan dpt yg lebih baik..iaitu yg terbaik utk hg..dgn izin Allah."


kepada yg sedang putus cinte : hope korang semakin kuat & jgn sekali skale rase nak balas dendam, tau..smoge mreka dan mreka bahagia~

Amin....

Thursday, November 4, 2010

cheesy6

Salam~
u know, what?
Everyday i told Aswada, my collegue, about cheesy6..I cant stop thinking about it..ya la..got 6 cheese in 1 pizza..how come?? parmesan, mozzarella, romano, cheddar, provolone and Monterey Jack...arghhh...



1 week before her birthday....

'next week is your birthday right?', i asked her..
'ya...', she answered.
'cheesy6?', i gave her a short question with a naughty smile.Lalala..[naughty smile means "u treat me,ok" ]



2 days later...

"yeaa..cheesy6.." this words suddenly came out from my mouth.....but.....no response..nevermind........
aha!



A day before THAT day......

with a silent and no more 'yea', i sketched a cheesy6 on whiteboard (at my office). On top, i wrote, "happy birthday, aswada"

he he he . . . (chuckling)



nah....i give u a bigggg cheesy6..

 
hahaha..


babbbbbb!! finally...cheesy6 appear in front of me...magic! haha..

 
me...upss..



i have to thank to this girl for treating me this...aswada..haha..birthday girl...tenkiuuu!


can you see it? urghhh...before i leave, i should wipe my mouth first.. (hihihi)
.
.
you too!!

nyum3....I’m crazy about Cheeeeeeeeeeeeeeeeeese!

Friday, October 29, 2010

anak buah~

Assalamualaikum~ smoge kalian diberi kesihatan yg baik oleh yang MAHA pengasih..
bile duduk sorang2, teringat keletah anak buah aku yg baru umo 2 tahun 3 bulan ni...AQIL AMMAR name nye..comey! tp manje...urgh...saba je la...

Last week, aku balik rumah ipoh. Jumpe la si budak kecik ni..die selalu lepak bilik opah die.. (same mcm makyang die la) hehe..

ayah die tengah study kat meja, depan laptop. AQIL ni pon asik berlari2 keluar masuk bilik opah die, bawak kertas. rupe2nye die dok suruh ayah die print gamba mcm2..ni pic bwh ni, die yang tolong masukkan paper...aish...dak bijak ni...cubit kang! hehe..

 

Budak2 zaman skang..semua dah pandai. pastu die amik yg dah print tu, bwk g masuk bilik. kaler2.. (actually bkn kaler pon..conteng2 sket je,) Tak abis kaler lagi, die kacau ayah die lg..mintak cari gamba upin ipin lak..adei..sebelum nk g kat ayah die, AQIL ni siap tunjuk jari kat aku..sambil ckp, 'tunggu....!' dengan nada comel nye....eh2 budak ni...pndai pulak die soh aku tunggu..haha...geram jep..dah print, conteng sket, pastu tunggu! nk marah x smpai ati sbb comel sgt..cubit pp je la..hehe..

 [cbuk je budak ni..kaco ayah die..]

Thursday, October 28, 2010

kenangan itu.......

detik itu
saat itu
tika itu
aku masih ingat
kenangan yang tak akan pernah luput
walau beribu tahun
biarlah ia kekal di hati ini
sehingga mati
kerna aku tak mampu untuk memadamnya
aku tak mampu untuk mengatur segalanya
hanya insan biasa
Tuhan mengerti semua
dan aku redha

Tuesday, October 19, 2010

nasib...nasib...

ah........ape perasaan korang bile korang terpaksa redah hujan yang lebat naek kereta yang korang baru pas basuh? pastu terpaksa berhenti kat trafik light, sebelah kereta korang ade lecah? best kn....iyeahh...kereta sebelah sedap je lalu dgn laju nye...pshhhhhh....libas kereta aku...basah....ngan air coklat..

mane x menyirap...b4 g cuci, kena kutuk gile2...buat malu je pempuan bwk kete berdebu...hehehe...sori...i xde mase nk g carwash.....akhirnye.......berkesempatan gak nak g carwash.....
.
.
.
terfikir2 rm8 yang baru saje melayang ptg smlm..ngan pnt tggu kt car wash, tmpt tggu yg koto dan ade lalat...adei..tak berbaloi....ape lagi, blk rumah, terus amik air, jirus kat body kereta i...x nak bg kotor tu melekat..seb baek kt rumah x hujan..



balik rumah, bwk 1 handbag, bwk 1 beg laptop. bukak je pintu rumah, pranggggggg! ape yang pecah tu...tgk2, aduhhhhh...perfume yang baru beli semalam..wuaa..sedih gile..baru pakai sekali. sapu2 kaca, lap pun sikit2 je. xnk hilang bau..sayang nyee..


takde rezeki la tu..takpe la, lenkali beli lagi..ade sape2 nk bg hadiah perfume? sile kan..hehehe..

Friday, October 1, 2010

kembali ke zaman nerd?

ahhh...teringat zaman nerd2 dulu..masuk U ngan xde kawan nye, takut2 nk g register..pas register, tak bagi family gerak balik ipoh..sbb takut...x tau nk buat ape...

tahun pertama n kedua, zaman2 duduk seat plg depan kt lecture hall...yeah, i like dat tym...nmpk cam intelek student...nyampah i...tp tym tu xde rase riak n takbur la nk duduk dpn skali...tym tu rapat dgn budak kos laen. tp amik subjek same...

then tahun ketige, kiteorg kne separate..sbb masing2 dah ke major...subjek kteorg dah laen..aku ikut kwn2 sekelas..yg x duduk dpn..tym tu xtau la ape pndgn org laen terhadap miss S ni..(aku la tu) Maybe diorg kate, eh budak ni dah start maen2 la...tp its ok la..pointer x drop..maintain lg...so, xde masalah bile dok depan o blkg..

tp tym ni la mulut dah becok...bkn bru nk becok...kt umah mmg dah becok..tp kt U tym tu, baru start rapat ngn member2..dah ade geng la kirenye....n dah boleh ngam ngn kwn2 laki...ah....aku x ske dak2 laki snanye...hehe...xde la..cume take longer tym utk rapat..

[ni zaman nerd n awal2 tahun lg]

n now......aku dah keje la....tp aku rindu zaman nerd aku...camne ni..mase xleh nk reverse...zaman byk ckp dgn bezfren je..ngn org laen, dok senyum je...hehe...i loveeee dat moment..tapi syaimaa'....tolong la sedar..awk tu dah tua skang...xde zaman2 senyap2, nerd2..dah keje, kne confident sket...xleh lemah2....but still, kne jage tingkah laku n adab2 sbg seorg muslimah...hu....

pndg ke depan awk, dan awk akn nmpk jln yg nak dituju....tp jgn lupe utk pndg di blkg awk, utk tgk ape kesilapan2 yg awk dah buat, supaye awk x ulanginye di mase hdpn..n supaye awk tau ape yg awk bole improve...yeah!!

Monday, September 27, 2010

antivirus...

[klik photo to enlarge]

terbaekk utk student....
harge terendah......
sape nk, leh email : anum.nab@gmail.com

Friday, September 3, 2010

bln pose ade setan x?

Assalamualaikum semua...


dah 24 hari kite puase kn..wah...kejap je rase..next week dah raye..yay! hehe..
mlm semalam bkk pose kt kajang...beli sate kajang siap, pastu nasi lauk skali, beli kuih2 kt bazar..roti john lg.. adei..mmg kenyang..x terhabis...

pas bkk pose, singgah kdai baju jap, dpt la sehelai blaus..yay lg! pastu blk tido umh kwn ofis.. sy kne tdo sorg2, die tdo bilik die...wah.....risau gak. ptg td dak2 ofis dok takut2 kn ngn cite seram...juon la, ape la..mcm2..tp ngntok punye psl, lena gak...zzzzzz!


sedap2 tido, tejage lak...tgk2 jam ingat dah kul 5...upe2nye baru kul 1 lebih...arghhhhh...sy x suke tejage tgh2 mlm...dah la sy ni jenis penakut tahap karma..ssh nk tido blk...tp try punye try, tetido la gak..........


sekali tibe2 rase seram...sy bace la ayat qursi byk2...tp makin bace, makin pns tangan2 ni...meremang....then sy stop bace, ade sekor kucing masuk...kucing tu besa, dtg kt sy, tibe, die nk duduk atas kaki sy.....aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! dah la sy x suke+takut+geli ngn kucing..


xleh tahan sgt, sy cpt2 angkt kaki nk tolak die, pastu terus tejage.........dr tdo..astaghfirullahal'azim......berdebar2 gle..bgn terus, g bilik member, ketuk pintu...tp die x bgn2...aduyyaii...camne nk wat ni...nk g toilet pn takut...gilo pe aku ni..masuk blk bilik..kol2 mr.john, x angkat2....takut niiiiiii...


ape lg nk wat...xleh tahan nye takut..ahhhh..bkk laptop, online fb, cari member2 yg online, leh chat same..tym tu kul 3...hrp2 ade la yg on..bismillah~


pap! yes....ade yg online...pe lg...soh diorg teman chat la..smpai tetido...last2 kul 4 sy tido, ngan laptop bia bukak...in case sy tejage blk la, leh terus chat ngn member tu...alhamdulillah, akhirnye, terjage bile member mc, soh bgn sahur...


sahur la ngn roti john n sate smlm...sejuk dowhhhhhh...tp layan~ rezeki..

Monday, August 23, 2010

solat berjemaah..rapatkan saf?

assalamualaikum...smoge kome semua sihat hendak nye la ye.. :) arini kite ckp peghak (perak) oke?

aih....sebenarnye, teman pening dok pikir2 bile blk dr solat berjemaah kt masjid <-- tym2 pose ni la..hehe..Bile selesai je bilal qamat, semua makmum bangun, sedia utk solat. Ade yg berebut2 nk duduk saf depan, ade yg x gerak lgsg dr tmpat duduk nye <-- walaupun sebelah die kosong, dpn die kosong...erm.... (thinking)

ate, teman pn dok pikior2...ingat punye ingat, mase teman study agama dulu, tym skola2 dulu la.. sebelum kite solat, utk wanita, rapatkan kaki nya kemudian rapatkan saf, iaitu bahu kanan bertemu bahu kiri makmum di sebelah. x boleh ade space antara jemaah sbb nnt syaitan masuk celah2 tu...then ganggu la kte nye solat.

ok...tu ape yg teman fhm la...n teman berpegang pd kefahaman tu dr dulu. Dulu2 iman selalu ckp, before start solat, "RAPATkan SAF"...semua cepat2 rapatkan saf.. Tp skg xtau la nape teman xdenga pulak...mayb teman g masjid tym tarawih je kot..upsss....

Bile pak imam dah angkt takbir, makcik sblh kiri teman xnk rapatkn ke kanan, cik kak belakang xtau npe degil xmo ke depan...maintain, xgerak2 dr sejadah beliau2..aish...teman yg kt kanan ni serba slh jd nye..konpius...nk maintain rapat ke knn atau enjak rapat ke kiri...mengikut ape yg teman blaja, rapatkan saf ke kanan@tgh..

hm.......xpe la...nnt teman nk explore n tnye la sape2 yg lbh xpert bab ni.. kalau tmn dah dpt jwpn, teman share pd semua...ade sape2 tau?

pape pn, fikir2 kan & slamat menggandakan pahale...... ;)
daaaa~
assalamualaikum...

Saturday, July 24, 2010

handsock @ stongan

Hai semua..byk baju lengan pendek x? Tp kite kena tutup aurat kn.. sy pun byk blaus lengan pendek..utk memudahkan semua, sy ada jual handsock yang diperbuat drpd kain cotton (kain tshirt)..
x ketat sgt. nmpk smart.

  
Available colour : white & black
Fabric : Cotton
price for 1 pair : 
Black - RM 8 (+post = RM11)
White - RM 10 (+post = RM13)
Price diff. due to fabric material
Measurement : panjang - 46.5cm, ukur lilit lengan - 24cm


 
tengok, blaus lengan pendek pun boleh dipakai nk jln2..hehe..
saye (yg paling kiri) pakai handsock kaler hitam.. :)


handsock kaler putih lak.. :b

utk beli, email me at emaa87@gmail.com
terima kasih~

Tuesday, July 6, 2010

menu f0r today~

halu...assalamualaikum...

hari ni rajin la pulak nk masak..ups, bkn rajin..tp KENA masak..xkn nk mkn megi je dok umh kn..ish, ank dara ape la..hehe...so, menu hari ni ialah sambal udang, telur berlauk & cendawan goreng tepung.

tak reti la nk masak lauk2 yg ade santan2 ni...cam kari ke, masak lemak ke...ish, xreti....camni pun ok la kn? jadi la...layan je~

Hasil nye...........


Ni sebenarnya nk buat telur bungkus..tapi, tym ni guna kuali yang x melekat tu...so, susah nk wat..So, letak lauk je atas telur ni..camne eh nk wat? simple gile, maen hentam je...hihi..tp dah nampak cam pizza kn..kalau ummi saya balik, bukak tudung saji, mesti terkejut, eh, anak aku wat pizza ke...hehe..no no no...telur je.. :P

lauk/inti :
kentang potong dadu, 
bawang besar potong dadu, 
kacang buncis potong pendek2, 
carrot potong dadu & 
brokoli potong nipis2...
Tumis semua ni sampai semuanya lembut, then letak sos tiram & garam. Tutup api.

Telur lak wat cam telur dadar, masak atas kuali flat..mase die x kering lagi (berair), letak lauk2 ni atas telur tu..[supaya lauk melekat ngan telur tu ] --> setel da... :)
dan tunggu sampai masak.


Gamba atas ni cendawan goreng tepung...ups...ade sedikit hangit la..hihi....pape pn, rase die tetap same..sedap... :P

(sori, gamba ni kurang menarik kaler die....tp btol2, nmpk menyelerakan tau...merah je...hihihi..)

Sunday, July 4, 2010

Qarin


Awak semua pernah dengar tentang qarin? kalau dah tau, bgs la...sy baru je tau...hihi...sape2 yg x tau lg, leh la bace entri kali ni....tentang qarin~

Qarin adalah
jin yang dicipta oleh Allah sebagai pendamping manusia. Boleh dikatakan ia sebagai "kembar" manusia. Setiap manusia yang dilahirkan ke dunia ini pasti ada qarinnya sendiri. Rasulullah s.a.w. sendiri tidak terkecuali. Cuma bezanya, qarin Rasulullah adalah muslim. Manakala yang lainnya adalah kafir.

Pada umumnya qarin yang kafir ini kerjanya mendorong dampingannya membuat kejahatan. Dia membisikkan was-was, melalaikan solat, berat nak baca al-Quran dan sebagainya. Malah ia bekerja sekuat tenaga untuk menghalang dampingannya membuat ibadah dan kebaikan.

Untuk mengimbangi usaha qarin ini Allah utuskan malaikat. Ia akan membisikkan hal-hal kebenaran dan mengajak membuat kebaikan. Maka terpulanglah kepada setiap manusia membuat pilihan mengikut pengaruh mana yang lebih kuat. Walau bagaimanapun orang-orang Islam mampu menguasai dan menjadikan pengaruh qarinnya lemah tidak berdaya. Caranya dengan membaca "Bismillah" sebelum melakukan sebarang pekerjaan, banyak berzikir, membaca al-Quran dan taat melaksanakan perintah Allah.

Sabda Rasulullah s.a.w. daripada Abdullah Mas'ud r.a. maksudnya: "Setiap kamu ada Qarin daripada bangsa jin, dan juga Qarin daripada bangsa malaikat. Mereka bertanya: "Engkau juga ya Rasulullah." Sabdanya: "Ya aku juga ada, tetapi Allah telah membantu aku sehingga Qarin itu dapat kuislamkan dan hanya menyuruh aku dalam hal kebajikan sahaja." (Riwayat Ahmad dan Muslim)

Aisyah r.ha. menceritakan bahawa pada suatu malam Rasulullah s.a.w. keluar dari rumahnya (Aisyah), Aisyah berkata: "Aku merasa cemburu." tiba-tiba Baginda berpatah balik dan bertanya: "Wahai Aisyah apa sudah jadi, apakah engkau cemburu?" Aku berkata: "Bagaimana aku tidak cemburu orang yang seumpama engkau ya Rasulullah." Sabda Baginda: "Apakah engkau telah dikuasai oleh syaitan?" Aku bertanya: "Apakah aku ada syaitan?" Sabda Baginda: "Setiap insan ada syaitan, iaitu Qarin." Aku bertanya lagi: "Adakah engkau pun ada syaitan ya Rasulullah?" Jawab Baginda: "Ya, tetapi Allah membantuku sehingga Qarinku telah masuk Islam." (Riwayat Muslim)

Di dalam hadis lain daripada Ibnu Umar r.a., sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Aku dilebihkan daripada Nabi Adam a.s. dengan dua perkara, iaitu pertama syaitanku kafir lalu Allah menolong aku sehingga dia Islam. Kedua, para isteriku membantu akan daku tetapi syaitan Nabi Adam tetap kafir dan isterinya membantu ia membuat kesalahan." (Riwayat Baihaqi)

Ibn Muflih al-Muqaddasi menceritakan: Suatu ketika syaitan yang mendampingi oran beriman, bertemankan syaitan yang mendampingi orang kafir. Syaitan yang mengikuti orang beriman itu kurus, sedangkan yang megikuti orang kafir itu gemuk. Maka ditanya mengapa engkau kurus, "Bagaimana aku tidak kurus, apabila tuanku masuk ke rumah dia berzikir, makan dia ingat Allah, apabila minum pun begitu." Sebaliknya syaitan yang mengikuti orang kafir itu pula berkata: "Aku sentiasa makan bersama dengannya dan begitu juga minum."

Qarin akan berpisah dengan "kembar"nya hanya apabila manusia meninggal dunia. Roh manusia akan ditempatkan di alam barzakh, sedangkan qarin terus hidup kerana lazimnya umur jin adalah panjang. Walau bagaimanapun, apabila tiba hari akhirat nanti maka kedua-duanya akan dihadapkan ke hadapan Allah untuk diadili. Tetapi qarin akan berlepas tangan dan tidak bertanggungjawab atas kesesatan atau kederhakaan manusia.

Friday, July 2, 2010

ku mahu tahu hatimu

Aku teringat senyuman itu
Saat kita gembira, kau beri aku sinar
Saat kau ucapkan kata-kata manis
Buat ku rasa bahagia.



Tapi mengapa kini air mata ini berlinang
Mengapa cinta harus begini
Biarkan kesedihan meresap ke jiwaku
Apakah yang kau rasa

Tika ini saat kita bersendirian
Apakah yang kau fikirkan
Aku sangat mahu tahu hatimu
Aku ingin tahu apa yang kau lihat tentang diriku

Aku mahu tahu hatimu
Benarkah itu cinta?

Sentuhlah hatiku
Agar aku juga dapat mengerti hatimu
Tunjukkan lah yang kau benar-benar sayang padaku
Hari ini, esok, dan selamanya



Monday, June 28, 2010

Bile student engineering belajar management

Dah 2 sem dah amik subjek management...1st, Management...2nd, Management & Safety.. erghhh..mmg kelakar bile student engineering tibe2 kene belajar management yang semuanya dari A sampai Z adalah teori....sgt la bosan...yela, mcm kambing disuruh panjat pokok kelapa...blur jadi nya...dah biase ngan nombor2, sekali kena membace..agak tertekan bile nk menghafal2..

Actually, baru je lepas exam...pagi td...x tau nk ckp ok ke x...tp ok la jugak sbb hafal je..x yah paham pn..hihihi...dah la lecturer yg jage exam td lecturer yg mate die tajam...adei, x dpt nk meniru... (x baek meniru...jgn tiru aksi ini.. :P) keluar dari exam hall pn awal...bukan sebab terer sgt...tp sbb dah xtau nk jwb ape..malas nk pk...haha...n paling tepat, hall tu sejuk sangat..

esok pagi--> electronic instrumentation....aiyark... esok pagi tu.....n skang sy masih mengadap laptop menulis blog..gagaga~ ala.....xpe kan...mencari mo0d..yeah...

wish me luck ya!

Saturday, June 26, 2010

exam~

hm....x dpt la nk post entri bez n pnjg2..sbb skrg ni musim exam...isnin ni xm...wa...tinggal dua hari lagi..crash course memang camni..study kena cepat, exam pun awal..x de study week..weekend baru boleh study..

tp xpe....i'll try my best...selebihnye, berdoa & tawakkal kepada Allah..to all my frens : gudlak! Insyaallah segala usaha kita akan mendatangkan hasil..yeahhh! dis is our last last last exam..(insyaallah)

Wednesday, June 23, 2010

sushi

helo....assalamualaikum..

baru-baru ni mkn sushi....1st tym mkn...sblm ni mmg dah byk kali nk bli..tp x berkesempatan...tym nk pilih sushi ape nk beli, pening gak...sbb sy nk beli yg cantek2 je..hihi..yela..sushi sume cantek...bahaye2.. :P tp, tkt beli2, x sdp...so, nk beli yg satu2..tp mr.john kate, alang2 nk beli, beli 1 pack la..ade brape sushi ntah...lgpn beli cmtu murah sket..so, sy pn beli la..

ha, ni la sushi kami..hihi..

then, dah beli tu, sy excited la mkn...mr.john dah ngap satu...pstu die diam...sy pn ape lagi, ngap 1 gak...wekkkk....nk muntah....x sdp, x sdp..rase cuke...uwaaa....ptt la mr.john senyap...pstu die kate, telan je...wawa..

rase cuka yg sgt kuat..ptt nye mkn ngn soysauce..bru ilang rase cuka tu..pstu x mkn pn..blk2 hostel, mkn same2 ngn housemate..cicah ngn soysauce..walopon ilang sket rase cuka tu, tp x berkenan sgt rase nye...tp diorg suke...diorg kate sedap.. diorg try mkn ngn wasabi.. cannot go~ kate mereka, rase ubat gigi...hihih...pape je la...yg penting hepi.. :)

Smile Makes u Happy

If you have a serious face, you have to use 64 muscles on your lips. And if you smile, only 10 of your lips muscle is used. Small effort and you could take an advantage from that.

When you start smiling,
Your cheek will send messages to your brain.
At the same time, happiness hormones spreads and it will stop the production of stress hormones like cortisol and adrenalin.
It also triggers your immunity system which strengthen your body and produce antibody.

You don't have to worry if your smile is only to make others happy and not from your heart. The interesting fact is that your brain can't identify what kind of smile you've made. It means that a big smile is always a good one since happiness hormones will always be spreaded. What is the easiest thing to start a smile? You can try this tip.

tiPs ....

  • Try to look at your face in a mirror for a couple seconds. You will smile or even laugh after a while, laughing at yourself. By then, you should feel the happiness hormones spread out from your body.


So, what are you waiting for, try it and be happy. :)

Tuesday, June 22, 2010

Masalah Angin Dalam Perut

Saya memang selalu menghadapi masalah angin dalam perut. Memang sangat menggangu emosi sy la..huhu..Mane x nye..bangun je dari tido, terus kembung perut..kadang-kadang teruk..kadang2 biase je...selalu nya mmg pagi2 kene sapu minyak angin dulu kt perut...hehe...sian kan? So, sy pun ade wat research sket2 tentang masalah angin ni..


Masalah angin bagi kebanyakan individu mungkin tidak menjadi satu masalah kesihatan yang luar biasa, berlainan keadaan individu lain yang sentiasa bimbang dan risau. Ada kalanya kebimbangan ini menyebabkan seseorang berasa tidak selesa atau malu terutamanya apabila berada di majlis-majlis tertentu kerana ia mengganggu aktiviti seharian. Macam hari tu, sy nk pegi dinner yg dianjurkan oleh pihak universiti. so, untuk lunch, sy mkn sket je..hm, mlm tu, siap cantik2, last2 perut masuk angin...Tuhan je tahu...mmg xleh nk masuk mknn2 tu...rugi je.. :(


Kemungkinan gejala yang dialami antara seorang individu dengan individu serupa, tetapi punca sebenar masalah itu terjadi adalah berbeza.


Pakar Perunding Gastroenterologi, Fakulti Perubatan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Prof. Madya Dr. Aminuddin Ahmad menjelaskan, dalam keadaan normal gas atau angin sememangnya terdapat dalam saluran gastrousus seperti esofagus, perut, usus kecil dan usus besar.


Beliau memberitahu, kebanyakan individu menghasilkan antara satu hingga tiga pain angin sehari dan mengeluarkannya semula dengan anggaran 14 kali dalam sehari.


Menurutnya, terdapat bakteria dalam usus yang membantu menghasil dan mengurangkan angin.

"Hubungan rapat antara dua kumpulan bakteria inilah yang menentukan jumlah angin yang terdapat
dalam saluran gastrousus seseorang individu,'' katanya. Cara bakteria ini mengurangkan gas ialah dengan meresapkan gas hidrogen di dalam usus.


Beliau memberitahu, angin dalam perut yang dihidapi kebanyakan individu berpunca daripada dua sumber utama iaitu:

* Udara yang ditelan iaitu apabila seseorang dalam keadaan tertekan atau stress akan lebih kerap menelan udara tanpa disedari.


* Proses penghancuran makanan oleh bakteria di dalam usus besar pada makanan yang tidak dihadam. Gas dihasilkan terutamanya dari seperti karbon dioksida, oksigen, nitrogen dan ada kalanya methane.

AEROFAGIA (menelan udara)

Aerofagia atau menelan udara merupakan punca utama bagi masalah angin berada dalam perut.
Semasa makan dan minum, setiap individu pasti menelan sedikit udara.

Selain itu tabiat makan atau minum dengan cepat, mengunyah gula-gula getah, merokok dan gigi palsu yang onggar boleh menyebabkan seseorang menelan lebih banyak udara.


Bagaimanapun kebanyakan individu mengeluarkan udara yang terdapat dalam perut ini melalui sendawa (burping) dan belching. Sebahagian besar daripada udara yang ditelan mengandungi oksigen, nitrogen dan karbon dioksida.



Sebahagian gas yang ditelan ini bergerak ke usus kecil dan sebahagiannya akan diserap, manakala setengahnya pula bergerak ke usus besar dan dikeluarkan melalui rectum sebagai kentut.


Penghancuran Makanan Oleh Bakteria

Sesetengah karbohidrat seperti gula, kanji dan serat dalam usus kecil tidak dapat menyerap atau menghadamnya kerana kekurangan atau tiada enzim tertentu.


Makanan yang tidak dihadam ini bergerak dari usus kecil masuk ke dalam usus besar di mana bakteria akan menghancurkan makanan tersebut. Makanan-makanan ini akan mengeluarkan gas hidrogen, karbon dioksida disamping menghasilkan gas methane. Bagaimanapun kesemua gas ini akan dikeluarkan melalui rektum.


Gejala
Walaupun hanya sebahagian individu yang mengalami masalah ini, penyakit angin gejala gas yang kerap dialami ialah dalam bentuk:


1. Sendawa

2. Kentut

3. Kembung perut atau abdomen

4. Sakit abdomen (perut)


Sendawa
Apabila perut penuh dengan makanan, gas akan dikeluarkan melalui sendawa yang kadangkala berlaku semasa atau selepas makan.


Bagaimanapun mereka yang kerap sendawa biasanya banyak menelan udara dan mengeluarkannya sebelum ia sempat masuk ke dalam perut.


Kebanyakan individu yang sendawa biasanya mengalami masalah saluran gastrousus bahagian atas seperti ulser peptik, penyakit esofagitis dan gastritis.


Dua sindrom kronik yang jarang berlaku, tetapi berkaitan dengan sendawa kronik ialah :


* Sindrom meganblas

Keadaan ini menyebabkan gejala sendawa yang kronik kerana terlalu banyak menelan udara. Ini kerana tabiat makan yang banyak menyebabkan terhasilnya gelembung udara.

Kesannya seseorang akan berasa kembung dan rasa penuh pada perut serta sukar untuk ber-nafas.

* Sindrom kembung angin

Keadaan ini boleh berlaku selepas pembedahan penyakit esofagitis refluks. Pembedahan yang dilaku menyebabkan injap sehala berlaku di antara perut dan esofagus. Ini menyebabkan angin memasuki perut, tetapi menghalang sendawa yang normal dan rasa ingin muntah.


Kentut
Gejala yang paling kerap berlaku ialah pengeluaran angin yang terlalu banyak melalui dubur. Pengeluaran angin yang terlalu banyak ini disebabkan karbohidrat tidak dapat diserap atau aktiviti bakteria di kolon.


Bagaimanapun pengeluaran angin melalui dubur berlaku antara 14 hingga 23 kali sehari masih dianggap normal.


Kembung Perut

Ramai beranggapan kembung perut disebabkan terlalu banyak angin di dalam perut. Sebaliknya mereka yang mengalami gejala ini biasanya mempunyai kandungan dan penyebaran angin yang normal.


Kebanyakan pakar perubatan mempercayai, kembung perut biasanya disebabkan gangguan perjalanan usus yang dikenali sebagai sindrom rengsa usus (irritable bowel syndrome).


Gangguan perjalanan usus dicirikan dengan keadaan di mana pergerakan dan pengecutan otot usus terganggu. Sehubungan itu, kehadiran angin dalam usus menyebabkan ia menjadi terlalu sensitif kerana keadaan ini sering disalahtafsirkan sebagai kembung perut.


Selain itu keadaan atau penyakit yang menyebabkan penyumbatan usus seperti penyakit Crohn's atau kanser kolon boleh menyebabkan kembung pada abdomen.


Pesakit yang terlalu banyak menjalani pembedahan, parut pada tisu dalam abdomen boleh menimbulkan gejala kembung dan kesakitan. Mereka yang makan makanan yang mengandungi banyak lemak akan melambatkan proses pengosongan perut dan menyebabkan perut rasa kembung. Bagaimanapun, ketidakselesaan yang dialami oleh pesakit tidak semestinya kerana terlalu banyak angin.


Sakit Abdomen (Perut)


Pesakit mengalami rasa ketidakselesaan apabila angin berkumpul dalam usus. Pengumpulan angin pada bahagian kiri abdomen menyerupai serangan sakit jantung.


Sebaliknya, sekiranya angin berkumpul pada bahagian kanan, kesakitan yang dirasai seolah-olah penyakit batu hempedu atau apendisitis.


RAWATAN

* Menukar jenis pemakanan

* Makan ubat

* Kurangkan menelan udara


a. Menukar jenis makanan

Kandungan gas yang dihasilkan daripada makanan berbeza antara seorang dengan seorang yang lain. Pesakit perlu memastikan jenis makanan khusus yang menyebabkan berlakunya masalah angin ini melalui pengalaman yang dilalui. Sekiranya makanan tersebut telah dapat dikenalpasti, hindarkan makanan tersebut.


b. Ubat-ubatan

Ubat-ubatan seperti antasids, simethicone dan activated charcoal yang boleh didapati di farmasi-farmasi dapat membantu mengurangkan masalah angin ini. Selain itu, enzim penghadaman seperti laktase membantu menghadamkan karbohidrat di samping membolehkan seseorang makan makanan yang biasanya menghasilkan angin.

c. Kurangkan menelan udara

Individu yang mengalami masalah sendawa yang kronik dinasihatkan supaya kurang mengambil gula-gula getah dan gula-gula. Anda dinasihatkan supaya mengunyah makanan perlahan-lahan dan tidak banyak bercakap semasa
makan. Sekiranya pesakit memakai gigi palsu, dinasihatkan supaya berjumpa doctor gigi untuk memastikan dentur tersebut sesuai dipakai.


MAKANAN YANG MENGHASILKAN ANGIN


Makanan yang mengandungi gula raffinose, fruktos, laktos dan sorbitol menghasilkan banyak angin.


* Raffinose terdapat pada makanan seperti kacang yang mengandungi banyak gula kompleks, manakala bunga kubis (cauliflower), kubis brussel (brussels sprouts), asparagus, brokoli dan kubis.


* Laktos ialah gula semulajadi yang terdapat pada susu dan makanan yang mengandungi susu seperti keju dan aiskrim.

* Fruktos banyak terdapat pada bawang, buah pir dan gandum. Ia juga banyak digunakan sebagai pemanis (sweetener) dalam minuman ringan dan jus buah-buahan.


* Sorbitol diperolehi secara semulajadi daripada buah-buahan termasuk epal, pir, pic dan prun. Ia juga banyak digunakan sebagai pemanis dalam makanan untuk diet, gula-gula dan gula getah.


* Kanji kebanyakannya didapati pada kentang, jagung, gandum di mana makanan ini dihancurkan di dalam usus besar. Beras merupakan satu-satunya makanan berkanji yang tidak menghasilkan angin.


* Seserat (fiber) yang mudah larut dalam air dan bertukar menjadi tekstur menyerupai gel di dalam usus. Ia terdapat dalam kacang, oat, bran, kacang panggang dan kebanyakan buah-buahan. Seserat larut ini tidak dihancurkan sehinggalah ia sampai ke usus besar di mana proses penghadaman bermula dan angin dikeluarkan. Manakala seserat tidak larut melalui usus tanpa sebarang perubahan dan tidak banyak menghasilkan angin.

- Oleh Najibah Hassan


mutiara kata...



  1. Cubalah sesuatu itu dari awal nya, untuk ke level selanjutnya. - Komang Leo Triandana Arizona

  2. Kita bisa bukan hanya karena kita pandai, namun kita bisa karena kita biasa melakukannya. - Komang Leo Triandana Arizona

  3. Dunia adalah komedi bagi mereka yang melakukannya, atau tragedi bagi mereka yang merasakannya. - Horace Walpole

  4. Ketahuilah, apapun yang menjadikanmu tergetar, itulah Yang Terbaik untukmu ! Dan karena itulah, Qalbu seorang pecinta-Nya lebih besar daripada Singgasana-Nya. - Jalaludin Rumi

  5. Sesungguhnya seseorang bisa disebut mandiri bukan lantaran ia sudah tidak lagi meminta, tapi lebih karena ia sudah bisa memberi harapan akan kembali diberi. - Anonim

  6. Cinta yang sejati tidak terletak pada apa yang telah dikerjakan dan diketahui, namun pada apa yang telah dikerjakan namun tidak diketahui. - Anonim

  7. Tak ada orang yang terlalu miskin sehingga tidak bisa memberikan pujian. - Anonim

  8. Kita tidak bisa menjadi bijaksana dengan kebijaksanaan orang lain, tapi kita bisa berpengetahuan dengan pengetahuan orang lain. - Michel De Montaigne

  9. Seorang konsultan psikologi paling jenius sekalipun tidak lebih mengerti tentang pikiran dan keinginan kita lebih daripada diri kita sendiri. - Anonim

  10. Do all the goods you can, All the best you can, In all times you can, In all places you can, For all the creatures you can. - Anonim

  11. Yang terpenting dari kehidupan bukanlah kemenangan namun bagaimana bertanding dengan baik. - Baron Pierre De Coubertin

  12. Hari ini Anda adalah orang yang sama dengan Anda di lima tahun mendatang, kecuali dua hal : orang-orang di sekeliling Anda dan buku-buku yang Anda baca. - Charles "tremendeous" Jones

  13. Ketika satu pintu tertutup, pintu lain terbuka; namun terkadang kita melihat dan menyesali pintu tertutup tersebut terlalu lama hingga kita tidak melihat pintu lain yang telah terbuka. - Alexander Graham Bell

  14. Jenius adalah 1 % inspirasi dan 99 % keringat. Tidak ada yang dapat menggantikan kerja keras. Keberuntungan adalah sesuatu yang terjadi ketika kesempatan bertemu dengan kesiapan. - Thomas A. Edison

  15. Wang merupakan hamba yang sangat baik, tetapi tuan yang sangat buruk. - P.t. Barnum

  16. Kita ada di sini bukan untuk saling bersaing. Kita ada di sini untuk saling melengkapi. - Bill Mccartney

  17. Jika kita sungguh-sungguh menginginkan cinta, maka cintalah pada akhirnya yang justru menunggu kita. - Oscar Wilde

  18. Kebebasan itu berasal dari manusia, tidak dari undang-undang atau institusi. - Clarence Darrow

  19. Lebih baik kita dihargai dari pada kita dipuji. - Komang Leo Triandana ArizonaKenanglah masa lalu dan hadapi masa depan. - Komang Leo Triandana Arizona

Monday, June 21, 2010

Smart Portable Qiblat Finder

Setelah sebulan lebih x bukak folder FYP, ha...skrg sy kne la bkk blk, sbb tetibe xcited nk cerita kt dlm blog..utk sape2 yg perlukan info psl project ni, bole la bace ye...ok, d title of my fyp is 'SMART PORTABLE QIBLAT FINDER'.. aha...drpd tajuk ni, ape yg terlintas dlm fikiran anda semua? erm...sejenis elctronic device...gune kn bateri....portable.... n plg penting, apakah function / kegunaan alat ni.. iaitu, mencari qiblat... kan?
ha, ni la folder fyp sy...byk gle file..bole jd gilo ble nk cari sumting dlm ni..


Ok, this qiblat finder is totally compass-based and uses battery as a power. Users need to select the current location or city and the display will show the direction on LCD.

this project consists of 2 parts, software n hardware. software part, kite gune MPLAB as a compiler, gune language C, and download ke dlm microcontroller gune PICkit. Hardware part, use microcontroller PIC, LCD, sensor HMC6352 n some resistors n capacitors, n LED, buzzer, push-button switches.

hasil nye......

-->

klik la ads ni lepas baca entri...hehe