Friday, May 23, 2014

Tips untuk further study Master's Degree by Research

Assalamualaikum w.b.t.

Hari ni aku nak share ape tips utk sambung study, bg Master by research. 

1. Bidang / area of interest.
kena identify :
- apa yg korang minat- contohnye robot, camera, etc.
- apa yg korang pandai- contohnye bertukang, electric circuit, software, masak, etc.
boleh decide bidang ape yg korang nak ceburi. 
if korang minat, tak semestinya kena pandai. kalau minat, mesti bersemangat utk buat research ape yg korang minat tu...lama2 pandai la..
if korang pandai pasal sesuatu bende, tapi korang x minat, pon boleh....bile bende dah senang, korg boleh buat punye...tapi yg ni risky sket...takut korang bosan...pasal tak minat... =P

2. Tajuk
utk bidang yg korang pandai / minat tu, ade idea tak sesuatu yg baru? atau yg korang penah dengar, tapi rasa boleh nak tingkatkan lagi. Innovation la.. 
List kan beberapa tajuk yg korang ade tu.... <-- 1st="" boleh="" buat="" font="" jugak="" kena="" nak="" ni...sebab="" perlu="" research="" semestinya="" tajuk="" tak="" tau="" tu...="" tym="">

3. Cari potential supervisor
bukak website semua Univ. tak kisal local or overseas.
tengok lectr punye bidang & publication.
ada tak yg relate dgn korang punye interest.
if ada, contact lecturer tu, by email, bgtau :
- korang plan nak buat master bila.
- area yg korang minat/pandai
- tajuk yg korang rasa korang nak buat
- mintak suggestion lecturer tu, if diorg ade tajuk yg berkaitan

4. tunggu feedback dari potential supervisor.
dah dpt email2 dr potential supervisor, korang boleh compare pros n cons, dari segi :
- univ. location
- suggested title
- pandangan dari student2 mereka ttg lecturer tu (if korang boleh search kt internet, student2 diorg)

5. Prepare a proposal

6. Apply for Master kat beberapa univ.

7. cari financial support 
samada jadi RA
apply for myMaster

1 comment:

  1. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : melasian77cs@gmail.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    asianbet77.com

    Download Disini

    ReplyDelete

klik la ads ni lepas baca entri...hehe